Najpogostejša vprašanja o nemškem ovčarju

Socializacija

Nemški ovčar je znan po svoji zvestobi do gospodarja. Je zelo pogumen pes, ki se z veseljem uči. Je miren in ni napadalen. Je zelo inteligenten.

Nemški ovčarji so radi v bližini svojih družin, vendar pa so do tujcev zelo previdni. To je pasma, ki mora biti čimveč v stiku z ljudmi. Nemški ovčar potrebuje človeško bližino in zato ga za daljša časovna obdobja ne smemo pustiti samega in izoliranega.

Nemški ovčar je pes, ki laja, ko je to potrebno. Ima zelo močan zaščitniški instinkt, zato ga je potrebno primerno socializirati, da preprečimo preveliko zeljo po zaščiti svojega gospodarja, ko odraste.

Agresija in napadi na ljudi so največkrat posledica slabe vzreje, nepravilne socializacije in šolanja. Pes dobre vzreje, dobro socializiran in šolan je v večini v dobrih odnosih z ostalimi hišnimi ljubljenčki in odličen pes za družino in otroke.

Nemškega ovčarja je potrebno trdo vzgajati v poslušnosti od rane mladosti naprej.

Zelo pomembno je, da nemškega ovčarja nabavite pri znanem vzreditelju. Nekateri psi so namreč plašni in zelo vzkipljivi in ponavadi nagnjeni k grizenju iz strahu.Vedno natančno preglejte krvno linijo.

Nemškega ovčarja moramo socializirati in učiti od rane mladosti naprej in sicer vztrajno, trdo a vendar z ljubeznijo.

nemški ovčar s strani

Šolanje z uporabo sile in grobi prijemi se pri nemskem ovčarju ne obnesejo. 

Vsestranskost/Uporabnost

Če hočete osrečiti nemškega ovčarja, mu morate naložiti neko delo. Pasma je namreč znana po svoji inteligentnosti in zato se ti psi uporabljajo kot pastirski psi, psi čuvaji, policijski psi, vojaški psi, psi vodniki slepih, reševalni psi ter psi namenjeni iskanju pogrešanih..

Nemški ovčar se odlikuje tudi po odlični uporabnosti v mnogih ostalih dejavnostih kot npr. šolanje, tekmovanja v obrambi, sledenju in poslušnosti, v agilitiju, flyballu itd.

Njegov odličen nos lahko zavoha mamila ali vsiljivce, ter opozori vodnika na prisotnost podzemnih min, ali uhajanja plina iz cevi, ki se nahajaj 4,5 m pod površjem.

Nemški ovčar je tudi zelo popularen razstavni in družinski pes.

Military-working-dog-mwd-running-with-equipment-350x241

Zdravstvene težave

Nekritična vzreja ima za posledico dedne bolezni kot so npr. displazija kolkov in komolcev (pazite, da imata oba starša slikane kolke), prebavne težave (najverjetneje zaradi živčnosti), obolenja krvi, epilepsija, kronični ekcemi, keratitis (vnetje šarenice) , pritlikavost in alergije na bolhe.

Življenjski pogoji

Nemskega ovčarja imate lahko tudi v stanovanju, pod pogojem, da se pes dovolj giblje. Psi so relativno neaktivni in neproblematični, če jih imamo v zaprtih prostorih, vendar pa se najbolje počutijo če imajo na razpolago veliko dvorišče oz. vrt.

Gibanje

Nemški ovčarji imajo radi naporne aktivnosti, najbolje pa je, če takšne aktivnosti lahko združimo s šolanjem, saj so ti psi zelo pametni in potrebujejo dobre izzive.

Življenjska doba: približno 13 let

Germanshepherddog-3

Nega

Nemški ovčar neprestano izgublja posamične dlake, v obdobju menjavanja dlake je izgubljanje dlake zelo intenzivno. Najboljše je kratkotrajno dnevno krtačenje. Pogostega kopanja ne svetujemo, le enkrat do dvakrat na leto, saj s pogostim kopanjem kožo lahko preveč izčrpamo.

Viri slik: